Mastermind of toeval? Speelkaarten en de kalender

Een compleet deck speelkaarten bestaat uit 4 “kleuren”, 2 echte kleuren, en dertien waarden van Aas tot Koning. Gewoonlijk ook nog 2 jokers.

Als je nu eens goed gaat kijken naar de samenstelling van een deck speelkaarten en de kalender. Dan zul je verrassend genoeg vele overeenkomsten tegenkomen. De vraag is natuurlijk of dit toevallig is of dat er een mastermind bezig geweestis. Joost zal het weten.

Hier komen dan de overeenkomsten:

  • Twee kleuren representeren dag en nacht;
  • De 4 “kleuren” zijn gelijk aan de 4 seizoenen in een jaar;
  • Twaalf figuurkaarten kunnen gezien worden als de 12 maanden in een jaar;
  • Dertien waarden die de 13 maancycli representeren;
  • Tot slot, 52 kaarten die gelijk staan aan de 52 weken in een jaar.

Wat wellicht nog het meest interessante toeval(?) is, is dat als je alle waarden van een speelkaarten deck bij elkaar optelt, waarbij een Aas gelijk is aan 1 en de Boer, Vrouw en Koning, 11, 12 en 13 respectievelijk, dan kom je uit op 364. Als je hier de eerste joker bij optelt dan kom je op een totaal van 365. Dit nummer staat gelijk aan het aantal dagen in een jaar. Als je vervolgens de tweede joker toevoegt, dan krijg je 366. Dit getal staat gelijk aan het aantal dagen in een schrikkeljaar.

Natuurlijk is het speelkaarten deck niet ontworpen met deze relaties in gedachten. Het is alleen wel erg leuk en toevallig dat het zo is.

Voor andere artikelen kun je naar het Bicycle Blog.